Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
30 Haziran 2017 Cuma Saat: 11:39

Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı 4112 yaşında Türkiye'de Zonguldak'ta

Zonguldak’ta yeni tespit edilen bir Porsuk ağacı tam 4112 yaşında çıktı ve dünyanın bilinen en yaşlı Porsuk ağacı oldu.

Ağaç ilk olarak Bronz Çağı’nda filizlenmiş.
Zonguldak’ta Bronz Çağ’a tarihlenen Porsuk ağacının (Taxus baccata), Anadolu’nun bilinen en yaşlı ağacı olduğu ortaya çıktı. Ağaç aynı zamanda dünyanın en yaşlı beş ağacı arasına girdi.

4112 yaşındaki Porsuk ağacının tarihlendirilmesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Ercan Oktan ve Anturia Danışmanlık’tan Dr. Murat Yıldız tarafından yıllık halkaların laboratuvarda incelenmesiyle yapıldı. Yapılan incelemelerde ortaya çıkan sevindirici sonuçlardan biri de ağacın hala oldukça sağlıklı olması ve insanlar tarafından zarar görmediği sürece en az 4.000 yıl daha yaşayabileceği.

Dünyanın en yaşlı beş ağacından biri olan ağaç, Zonguldak Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Sezgin Örmeci tarafından tespit edildi. Ağacın bulunduğu 1500 dekar alanın Tabiat Anıtı olarak ilan edilerek mevcut Gumeli Tabiat Anıtı’na ekleneceğini de duyurdu.

Zonguldak’taki Gümeli Tabiat Anıtı, dünyanın en yaşlı ormanlarından biri olarak kabul ediliyor. İçindeki birçok yaşlı ağacın yanısıra, 1987 ve 1164 yaşlarında iki ağacı barındırıyor.

Zonguldak'ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinde bulunan yaylalar, yeşilin her tonunun görülebildiği sık ormanları arasındaki foto safari ve yayla turizmi için uygun saklı cennetleri, doğaseverlerin keşfini bekliyor.

Gümeli Ormanı yakınında yer alan bin 637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yayla, doğal güzellikleriyle ziyaretçileri büyülüyor.

Araçlarla gidilebilen dağ yolunun sona ermesinin ardından yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran ağaçlar arasından akan şelalelerin şırıltılarının kuş seslerine karıştığı ormandaki patika yolda yürüyerek Türkiye'nin ve Dünyanın en yaşlı porsuk ağaçlarına ulaşılabiliniyor.