Gümeli Tarihçesi

Tahminen 1880‘li yılları civarında ordu ilinin Gürgentepe mevkiinden başta ekonomik sebepler olmak üzere gümeliye göç etmişlerdir. İlk gelenlerin 12 hane oldukları bilinmektedir. Sonraki senelerde orduda kalan diğer akraba ve çocuklarını yanlarına almaya başlamışlardır. Gümelinin ne zaman köy olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ama çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre ilk muhtardan başlayarak sıralama aşağıdaki şekildedir.

1- Molla Salih
 2- Halil SAYDAM
 3- Ahmetçenin Ali
 4- İlyas TÜRKYILMAZ
 5- Ali Çobanoğlu
 6- Hasan ŞENTÜRK
 7- Aziz BİLGEN
 8- Raif BAYEKİN
 9- Cemal ARSLANOĞLU
10- Hüseyin SEZGİN
11- Cemal KAYMAZ olarak bilinmektedir.

1988 yılında Gümeli Nüfusu 2.000’i geçtiği için orman köylüsüne verilen haklardan yararlanamadığı için Köy bölünmeye gitmiştir. Bölünen Köy Gümeli ve Erenköy olarak adlandırılmıştır.

Gümeli: Tütek, doğandere, kale, Pekmezci, Fındıklı ağlı ve atyaylasıdır. ve ilk muhtar Cemal KAYMAZ’dır.

Erenköy : Kozdere, Karagöl, Akçakoyundur. Ve ilk muhtarı Satı ARSLAN’ dır. Daha sonra 1992 yılının nisan ayında 2 köy  referanduma gitmiştir. Yapılan referandumda 920 evet, 240 red oy çıkmıştır. Ve 1992 yılında bakanlar Kurulunun 3’lü kararnamesi ile Belediye olamaya hak kazanmıştır. 1994 yılı mart ayı yerel seçimlerinde Belediye olarak faaliyetlerine başlamıştır. Belediyenin ilk Belediye Başkanı İbrahim Şefik ÜNAL’ dır. 3 dönem belediye başkanlığı yapmıştır. Daha sonra 2009 mart ayı yerel seçimlerinde Mevcut Belediye Başkanımız Ahmet SAYDAM göreve getirilmiştir.

Belediyenin ilk meclis üyeleri şu şekildedir: Mustafa SEZGİN, Salim YURDUSEVER, Cemal KAYMAZ, Cemal KILIÇARSLAN, Hüseyin KAYMAZ, M. Ali KOCAMAN, Veli KAMER, Necdet BAYTEKİN ve Sefa DEMİRER’dir.